| GALERIA | 9 listopada 2023 roku w Gminnym Ośrodku Kultury w Starym Zamościu odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane przez Lokalną Grupę Działania „Ziemia Zamojska”. Ich tematem przewodnim były produkty lokalne i ich wykorzystanie w naszej kuchni.
Poprowadził je mistrz kulinarny Marcin Sikora. Panie uczestniczące w warsztatach pod jego kierunkiem przygotowały następujące dania: „Pierogi z bobem”, „Plince warzywne z wędzonym boczkiem, strogonow wieprzowy z borowikiem”, „ Zupę cebulową z Goraja” i „Pierś z kaczki z piernikową kapustą i parowańcem”.
Zadanie realizowane w ramach projektu współpracy pn. Innowacyjność Społeczności Wiejskiej” o akronimie Innetwork, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego w ramach Poddziałanie 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalna grupą działania” Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Fot. i oprac. Elżbieta Czarny
Przepis na pierogi z bobem: Ciasto: – 1 kg mąki pszennej, ok. 500 ml. ciepłej wody, 2 łyżki śmietany 18%, 60 g rozpuszczonego masła, 1 łyżka soli, 2 łyżki posiekanego koperku, 1 łyżka lubczyku. Z podanych składników zagnieść ciasto.
Farsz: 1 kg gotowanego bobu zmielonego w całości przez maszynkę, 250 g wędzonego boczku, 300 g pokrojonej w kostkę cebuli, ok. 4 ząbki czosnku podsmażyć na złoty kolor na patelni. Dodać do bobu i całość przyprawić: solą, pieprzem, suszonym majerankiem i czosnkiem suszonym. Jeśli farsz będzie za luźny można dodać bułki tartej. Z tak przygotowanego farszu lepić pierogi i gotować w osolonej wodzie.
Fot. i oprac. Elżbieta Czarny