| Galeria | W niedzielę 10 marca 2024 roku w restauracji Marina w Nieliszu odbył się półfinał konkursu kulinarnego, zorganizowanego przez Urząd Marszałkowski w Lublinie dla kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń „Kobieta Przedsiębiorcza w stylu eko”. Wzięły w nim udział koła z powiatów: biłgorajskiego, hrubieszowskiego, janowskiego, tomaszowskiego i zamojskiego.
Tegoroczna edycja odbyła się już po raz VI i jest kontynuacją konkursu Kobieta Gospodarna Wyjątkowa. Konkurs ten ma na celu docenienie i zaangażowanie kół w kultywowanie regionalnych tradycji, oraz upowszechnienia dziedzictwa kulinarnego Lubelszczyzny.
W tym roku motywem przewodnim konkursu było efektywne i ekologiczne wykorzystanie składników potraw w kuchni. Do tegorocznego półfinału jego uczestnicy mogli zgłosić do trzech prac konkursowych w każdej z dwóch kategorii „Zamknięte w słoiku i „Danie mięsne”
Gminę Stary Zamość reprezentowały : Koło Gospodyń Wiejskich z Chomęcisk Dużych i Stowarzyszenie Ludzi Aktywnych Activum ze Starego Zamościa.
Panie z KGW Chomęciska Duże w kategorii „Danie mięsne” zajęły II miejsce za „ Kurczaka pod pierzynką”, a także wyróżnienie za „Roladę serową z mięsem mielonym”. Drugie wyróżnienie otrzymały w kategorii „Zamknięte w słoiku” za „ketchup z cukinii”.
Z kolei panie ze Stowarzyszenia Activum wywalczyły I miejsce w kategorii „Zamknięte w słoiku” za „Świński szarpaniec” i wyróżnienie w kategorii „Danie mięsne” za ‘Świński duet”.
Podczas konkursu dla jego uczestników przygotowane były także warsztaty kulinarne, które poprowadziła pani Katarzyna Gugała, a także wykład na temat tradycyjnego żywienia , oraz certyfikacji produktów regionalnych.