We wtorek 28 stycznia 15 pań wzięło udział w warsztatach kulinarnych „Skarby kulinarne Ziemi Zamojskiej” realizowanych w ramach funkcjonowania Lokalnej Grupy Działania „Ziemia Zamojska”, zrzeszającej 7 gmin, w tym i gminę Stary Zamość. Projekt ma na celu aktywizację mieszkańców, oraz nabywanie umiejętności kulinarnych. Warsztaty odbyły się w Gminnym Ośrodku Kultury w Starym Zamościu i poprowadził je Pan Adam Kot, znany już niektórym paniom z poprzednich warsztatów. Tym razem kuchnia regionalna wywodząca się ze wsi została wzbogacona o dania z dziczyzny. Tak więc uczestniczki warsztatów pod okiem Pana Adama zrobiły: cąber z sarniny, królika duszonego winie z wiśniami, zapiekankę z ziemniaków i wołowiny, zupę kalafiorowo porowo ziemniaczaną, pomidorki nadziewane serem i szynką, oraz coś na słodko: oponki z serem twarogowym. Po wykonaniu, upieczeniu i usmażeniu potraw, oraz nakryciu i udekorowaniu stołu wszyscy zasiedli do degustacji potraw. Tego typu warsztaty są nie tylko praktyczną nauką gotowania, ale także służą wymianie doświadczeń kulinarnych. Zwieńczeniem wszystkich warsztatów (z 7 gmin) będzie publikacja książkowa z przepisami.
|
Fot. i oprac. Elżbieta Czarny