| GALERIA | Wzorem ubiegłego roku, 29 maja 2017 roku w GOK Stary Zamość odbył sie finał akcji “Szczypiorkowo” Celem jej jest promocja zdrowego żywienia wśród dzieci najmłodszych, czyli z klas O, I, II i III Szkoły Podstawowej w Wierzbie, która wraz z Gminną Biblioteką Publiczną byli jej organizatorami.
Najpierw dzieci miały za zadanie samodzielnie wyhodować szczypiorek, który następnie był podstawą do wykonania różnych past do smarowania pieczywa.
Pasty, które wykonywały panie ze Stowarzyszenia Ludzi Aktywnych ACTIVUM i Rady Rodziców, dzieci mogły degustować.
Akcja ta, podobnie jak pokaz pieczenia chleba wpisuje się w działania szkoły, która stara się o certyfikat „Szkoły promującej zdrowie” i jest zachętą dla dzieci do wypróbowania swoich umiejętności kulinarnych. Przepisy (pasta z jajkiem białym serem, awokado i humusem) były dosyć proste, smaczne i zdrowe.
Fot. i oprac. Elżbieta Czarny