W dniach 6-7 czerwca 2014 roku odbyły się już ostatnie z projektu warsztaty kulinarne zorganizowane przez Gminny Ośrodek Kultury w Starym Zamościu. W ciągu pół roku dwadzieścia Pań spotykało się cztery razy w cyklu dwu dniowym, aby nabywać i poszerzać swoje umiejętności kulinarne. Warsztaty były realizowane w ramach działania 413 Wdrażanie Lokalnych Strategii objętych PROW na lata 2007-2013. Projekt był złożony za pośrednictwem Lokalnej Grupy Działania „Ziemia Zamojska” w ramach tzw. Małych projektów. Kulinarne spotkania poprowadził właściciel firmy cateringowej w Zamościu Pan Adam Kot. Projekt nosi tytuł „Stary Zamość- szlakiem tradycji i smaku”. Taki więc warsztaty poświęcone były głównie kultywowaniu tradycji kulinarnych i popularyzacji kuchni regionalnej. Szczególnie te ostatnie dwa dni poświęcone były potrawom charakterystycznym dla naszego regionu. Panie upiekły: podpłomyki, cebularze, pieróg biłgorajski i trzy rodzaje pierogów z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kaszy gryczanej, sera i soczewicy. Z takim nadzienia ulepiły też i ugotowały pierożki. Pan Adam zachęcał panie do korzystania z warzyw i owoców sezonowych, oraz z olejów tłoczonych w miejscowych olejarniach . Wychodząc temu naprzeciw kursantki upiekły placek z rabarbarem, ugotowały barszcz ze szczawiem, barszcz z botwinką i jajkiem. Nie mogło także zabraknąć dań mięsnych. Tak więc pojawiła się powracająca ostatnio do łask gęsina. Tym razem były to gęsie piersi w czerwonym winie. W całości natomiast podano pieczone perliczki nadziewane kaszą gryczaną i grzybami z duszonym jarmużem. Pan Adam przeegzaminował uczestniczki z umiejętności kulinarnych przyswojonych na warsztatach. Mogły one także zadawać pytania dotyczące różnych kwestii kulinarnych. I tak jak po poprzednich warsztatach na zakończenie odbyła się degustacja przygotowanych potraw. Każda z uczestniczek otrzymała pamiątkowy fartuch kuchenny i deskę z logo warsztatów oraz dyplom ich ukończenia. Ponadto w spotkaniu wzięły udział twórczynie ludowe Leokadia Kasiura i Agata Piwko, oraz z biura LGD „Ziemia Zamojska” Dominika Witkowska i Anna Nogas. Pani Leokadia Kasiura, która za kilka dni skończy 88 lat, na spotkanie przyjechała oczywiście z małą próbka swoich ostatnich prac. Były więc jej słynne wyszywane serwety, oraz kolorowe pisanki wyrabiane szydełkiem z włóczki i wyklejane cekinami i koralikami . Zwieńczeniem całości projektu będzie wydanie w formie książkowej przepisów na potrawy wykonywane podczas warsztatów. |
Fot. i oprac. Elżbieta Czarny