Zupa marchewkowa
Składniki:
– 6 średnich marchewek+ 1 do dekoracji
– 2 średnie białe cebule
– kawałek świeżego imbiru
– 1 litr bulionu
– 1 mała papryczka chili
– 4 łyżki oleju sezamowego
– 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne
– ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1 mała łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Cebulę i imbir pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na oleju sezamowym. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj marchewkę pokrojona w plasterki, oraz drobno posiekana papryczkę chili .
Podsmaż całość przez około 2 minuty, a następnie zalej bulionem.
Przykryj zupę pokrywka i gotuj ok. 10 minut, aż wszystkie składniki całkowicie zmiękną.
Na koniec dodaj przyprawy: gałkę muszkatołową, pieprz Cayenne i miód. Całość zmiksuj, aż uzyskasz jednolitą, gładką konsystencję zupy kremu. Dopraw sola i pieprzem.
Dekoracja- makaron z marchewki:
Marchewkę pokrój w cienkie paski (albo użyj do tego obieraczki do warzyw). Podsmażaj minutę na odrobinie masła z dodatkiem odrobiny miodu, pieprzu Cayenne, oraz soli.
Marchewkowy makaron ułóż na wierzchu zupy i udekoruj świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
Zupa krem z papryki i pieczonych pomidorów
Składniki:
– 1 kg papryki czerwonej
– 1 kg pomidorów dojrzałych lub pasate
– 2 cebule i czosnek
– oliwa z oliwek
– bazylia
– sól, pieprz
Wykonanie:
Paprykę myjemy, osuszamy i smarujemy olejem. Pieczemy w bardzo nagrzanym piekarniku do spalenia skórki. Po upieczeniu zanurzamy w zimną wodę i obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda. Kroimy na kawałki.
Cebulę kroimy w kostkę, siekamy czosnek i podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory i paprykę, podsmażamy wszystko, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości. Blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Gdy pomidory są mało dojrzałe należy dodać koncentratu
Pomidorowego. Polewamy delikatnie Pesto bazylikowym.
Grillowany łosoś w sosie tajskim
Składniki:
– 300 g filetu z łososia
– ½ puszki mleczka koksowego
– po pół łyżeczki pasty tom yum i tom kha
– 1 limonka
– sól, pieprz
Wykonanie:
Łososia posypujemy sola i pieprzem i skrapiamy sokiem z limonki, odstawiamy na pół godziny.
Przygotowanie sosu: zagotowujemy mleczko kokosowe do smaku dodajemy pasty tom-yum i tom-kha w zależności jaką ostrość preferujemy. Dodajemy odrobinę skórki z limonki i soku z niej.
Grillujemy łososia po 5 minut z każdej strony w zależności od grubości możemy go zapiec w piekarniku. Wykładamy na talerz, polewamy sosem kokosowym. Dekorujemy limonką i kolendrą. Smakuje wyśmienicie z kaszą jaglana i świeżymi sałatami.
Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym
Składniki:
– 500 g indyka
– 4 średnie cebule
– tymianek
– oregano
– bazylia
– 1 puszka pomidorów pela te lub świeżych
– 6 ząbków czosnku
– 1 starta spora marchew
– 2 jajka
– bułka tarta
– sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso mielimy, 2 cebule i czosnek siekamy i podsmażamy.
Doprawiamy mięso solą, pieprzem i tymiankiem, dodajemy jajka i wyrabiamy jednolitą masę, dodajemy troszkę bułki tartej. Formujemy pulpety i smażymy lub pieczemy w piecu.
Przygotowanie sosu: posiekaną cebule i czosnek podsmażamy, dodajemy starta marchewkę i pomidory. Dusimy. Doprawiamy do smaku: bazylią, oregano lub ziołami prowansalskimi, według uznania. Podajemy z kaszą.
Filet z indyka ze szpinakiem
Składniki:
– 300 g filetu z indyka
– 150 g szpinaku
– 1 cebula
– czosnek
– sól, pieprz
– olej do smażenia
Wykonanie:
Filet rozbijamy, posypujemy sola i pieprzem. Świeży szpinak przesmażamy z czosnkiem, doprawiamy do smaku, odcedzamy.
Zawijamy roladki ze szpinakiem, spinamy wykałaczką i obsmażamy z każdej strony na oleju. Następnie zapiekamy w piekarniku ok. 20 min w temperaturze 180 ° C.
Kotleciki z jajka i kaszy jaglanej
Składniki:
– 8 jajek ugotowanych na twardo
– 1 jajko surowe
– ½ szklanki kaszy jaglanej (ok. 10 dag )
– pęczek natki pietruszki drobno posiekanej
– 2 łyżki prażonego lnu (można zastąpić słonecznikiem lub sezamem)
– 1 łyżka miękkiego masła
– sól
– świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Ugotuj kaszę: wsyp ją do dużego sitka, przelej zimną wodą, następnie wrzątkiem- dzięki temu nie będzie miała goryczki. Do garnka wlej 1 i ¼ szkl. wody, doprowadź do wrzenia. Dodaj kaszę i ugotuj na dużym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Wyłącz ogień, posól, wymieszaj, przykryj i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie odkryj, odstaw na kilka minut do przestygnięcia.
Jajka drobno posiekaj (najszybciej zrobisz to w malakserze).
Do miski przełóż jajka, dodaj miękkie masło, przestudzoną kaszę, surowe jajko, prażony len, oraz natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.
Dokładnie wymieszaj. Z masy, zwilżonymi woda rękoma formuj kotleciki. Panieruj je w tartej bułce, strząsając jej nadmiar.
Kotleciki smaż na oleju z masłem na średnim ogniu po około 2-3 minuty z każdej strony, aż się zezłocą.
Przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Spaghetti z Pesto rucolowo bazylikowym z fasolka szparagową i prażonymi ziarnami słonecznika
Składniki:
– 500 g makaronu spaghetti
– oliwa
– bazylia, rucola
– czosnek
– 400 g fasolki szparagowej
– sól, pieprz
– 100 g ziaren słonecznika lub orzeszków Pini
Wykonanie:
Blendujemy składniki Pesto: oliwę, bazylię, bucole i czosnek. Doprawiamy do smaku.
Gotujemy fasolę, oraz osobno makaron. Prażymy ziarna słonecznika.
Na patelni podgrzewamy Pesto, dodajemy makaron i fasolkę, doprawiamy do smaku, wykładamy na talerz i posypujemy ziarnami słonecznika, dekorujemy bazylią.