Przepisy kulinarne z warsztatów – kwiecień 2016

Zupa marchewkowa

Składniki:

– 6 średnich marchewek+ 1 do dekoracji

– 2 średnie białe cebule

– kawałek świeżego imbiru

– 1 litr bulionu

– 1 mała papryczka chili

– 4 łyżki oleju sezamowego

– 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne

– ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

– 1 mała łyżeczka miodu

 

Przygotowanie:

Cebulę i imbir pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na oleju sezamowym. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj marchewkę pokrojona w plasterki, oraz drobno posiekana papryczkę chili .

Podsmaż całość przez około 2 minuty, a następnie zalej bulionem.

Przykryj zupę pokrywka i gotuj ok. 10 minut, aż wszystkie składniki całkowicie zmiękną.

Na koniec dodaj przyprawy: gałkę muszkatołową, pieprz Cayenne i miód. Całość zmiksuj, aż uzyskasz jednolitą, gładką konsystencję zupy kremu. Dopraw sola i pieprzem.

 

Dekoracja- makaron z marchewki:

Marchewkę pokrój w cienkie paski (albo użyj do tego obieraczki do warzyw). Podsmażaj minutę na odrobinie masła z dodatkiem odrobiny miodu, pieprzu Cayenne, oraz soli.

Marchewkowy makaron ułóż na wierzchu zupy i udekoruj świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

 przepisy kulinarne 16 04 2016 01

 

Zupa krem z papryki i pieczonych pomidorów

Składniki:

– 1 kg papryki czerwonej

– 1 kg pomidorów dojrzałych lub pasate

– 2 cebule i czosnek

– oliwa z oliwek

– bazylia

– sól, pieprz

Wykonanie:

Paprykę myjemy, osuszamy i smarujemy olejem. Pieczemy w bardzo nagrzanym piekarniku do spalenia skórki. Po upieczeniu zanurzamy w zimną wodę i obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne.

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda. Kroimy na kawałki.

Cebulę kroimy w kostkę, siekamy czosnek i podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory i paprykę, podsmażamy wszystko, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości. Blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Gdy pomidory są mało dojrzałe należy dodać koncentratu

Pomidorowego. Polewamy delikatnie Pesto bazylikowym.

 przepisy kulinarne 16 04 2016 02

 

Grillowany łosoś w sosie tajskim

 Składniki:

 – 300 g filetu z łososia

– ½ puszki mleczka koksowego

– po pół łyżeczki pasty tom yum i tom kha

– 1 limonka

– sól, pieprz

Wykonanie:

 Łososia posypujemy sola i pieprzem i skrapiamy sokiem z limonki, odstawiamy na pół godziny.

Przygotowanie sosu: zagotowujemy mleczko kokosowe do smaku dodajemy pasty tom-yum i tom-kha w zależności jaką ostrość preferujemy. Dodajemy odrobinę skórki z limonki i soku z niej.

Grillujemy łososia po 5 minut z każdej strony w zależności od grubości możemy go zapiec w piekarniku. Wykładamy na talerz, polewamy sosem kokosowym. Dekorujemy limonką i kolendrą. Smakuje wyśmienicie z kaszą jaglana i świeżymi sałatami.

przepisy kulinarne 16 04 2016 03

 

Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym

 Składniki:

 – 500 g indyka

– 4 średnie cebule

– tymianek

– oregano

– bazylia

– 1 puszka pomidorów pela te lub świeżych

– 6 ząbków czosnku

– 1 starta spora marchew

– 2 jajka

– bułka tarta

– sól, pieprz

 

Wykonanie:

 Mięso mielimy, 2 cebule i czosnek siekamy i podsmażamy.

Doprawiamy mięso solą, pieprzem i tymiankiem, dodajemy jajka i wyrabiamy jednolitą masę, dodajemy troszkę bułki tartej. Formujemy pulpety i smażymy lub pieczemy w piecu.

Przygotowanie sosu: posiekaną cebule i czosnek podsmażamy, dodajemy starta marchewkę i pomidory. Dusimy. Doprawiamy do smaku: bazylią, oregano lub ziołami prowansalskimi, według uznania. Podajemy z kaszą.

 przepisy kulinarne 16 04 2016 04

 

Filet z indyka ze szpinakiem

Składniki:

 – 300 g filetu z indyka

– 150 g szpinaku

– 1 cebula

– czosnek

– sól, pieprz

– olej do smażenia

 

Wykonanie:

 Filet rozbijamy, posypujemy sola i pieprzem. Świeży szpinak przesmażamy z czosnkiem, doprawiamy do smaku, odcedzamy.

Zawijamy roladki ze szpinakiem, spinamy wykałaczką i obsmażamy z każdej strony na oleju. Następnie zapiekamy w piekarniku ok. 20 min w temperaturze 180 ° C.

 przepisy kulinarne 16 04 2016 05

 

Kotleciki z jajka i kaszy jaglanej

 Składniki:

– 8 jajek ugotowanych na twardo

– 1 jajko surowe

– ½ szklanki kaszy jaglanej (ok. 10 dag )

– pęczek natki pietruszki drobno posiekanej

– 2 łyżki prażonego lnu (można zastąpić słonecznikiem lub sezamem)

– 1 łyżka miękkiego masła

– sól

– świeżo zmielony czarny pieprz

 

Wykonanie:

Ugotuj kaszę: wsyp ją do dużego sitka, przelej zimną wodą, następnie wrzątkiem- dzięki temu nie będzie miała goryczki. Do garnka wlej 1 i ¼ szkl. wody, doprowadź do wrzenia. Dodaj kaszę i ugotuj na dużym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Wyłącz ogień, posól, wymieszaj, przykryj i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie odkryj, odstaw na kilka minut do przestygnięcia.

Jajka drobno posiekaj (najszybciej zrobisz to w malakserze).

Do miski przełóż jajka, dodaj miękkie masło, przestudzoną kaszę, surowe jajko, prażony len, oraz natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.

Dokładnie wymieszaj. Z masy, zwilżonymi woda rękoma formuj kotleciki. Panieruj je w tartej bułce, strząsając jej nadmiar.

Kotleciki smaż na oleju z masłem na średnim ogniu po około 2-3 minuty z każdej strony, aż się zezłocą.

Przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

 przepisy kulinarne 16 04 2016 06

 

Spaghetti z Pesto rucolowo bazylikowym z fasolka szparagową i prażonymi ziarnami słonecznika

 Składniki:

 – 500 g makaronu spaghetti

– oliwa

– bazylia, rucola

– czosnek

– 400 g fasolki szparagowej

– sól, pieprz

– 100 g ziaren słonecznika lub orzeszków Pini         

 

Wykonanie:

 Blendujemy składniki Pesto: oliwę, bazylię, bucole i czosnek. Doprawiamy do smaku.

Gotujemy fasolę, oraz osobno makaron. Prażymy ziarna słonecznika.

Na patelni podgrzewamy Pesto, dodajemy makaron i fasolkę, doprawiamy do smaku, wykładamy na talerz i posypujemy ziarnami słonecznika, dekorujemy bazylią.

 przepisy kulinarne 16 04 2016 07

 

 

Skip to content