| GALERIA | W czwartek 16 lutego 2023 roku Gminny Ośrodek Kultury w Starym Zamościu zorganizował konkurs kulinarny pt. „Najsmaczniejszy pączek 2023”. Celem konkursu jest nawiązanie do tradycji „Tłustego czwartku”, integracja społeczna mieszkańców i wymiana doświadczeń między kołami gospodyń wiejskich.
Uczestnicy, którzy wzięli udział w konkursie poza przygotowaniem pączków mieli także udekorować swoje stanowisko konkursowe. Komisja konkursowa w swojej ocenie brała pod uwagę: smak pączków, kształt, kolor i ogólny wygląd estetyczny. Zgłosiło się osiem kół: KGW Chomęciska Duże, KGW w Szopinku, KGW Stary Zamość, KGW Krasne, KGW Wierzba, KGW „Swojaki” z Tarzymiech, sołectwo Ruskie Piaski i Stowarzyszenie Ludzi Aktywnych Activum .
Komisja w składzie: Marzena Mazur, Dominika Witkowska, Magdalena Sienkiewicz-Karwacka i Szczepan Ziemiński przyznała:
I miejsce za pączki tradycyjne z nadzieniem z rajskich jabłuszek Stowarzyszeniu Ludzi Aktywnych Activum
II miejsce KGW Chomęciska Duże za pączek tradycyjny z różą
III miejsce KGW z Szopinka za także za pączek z nadzieniem różanym
Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy i nagrody rzeczowe ufundowane przez Bank Spółdzielczy w Izbicy, zaś wydawnictwa książkowe przekazała Lokalna Grupa Działania Ziemia Zamojska.
Po zmaganiach konkursowych jego uczestniczki wzięły udział w warsztatach kulinarnych , które przeprowadził szef kuchni w restauracji Artis- Marcin Sikora. W nawiązaniu to tematu konkursu zaprezentował pączki, ale w innej odsłonie. Były to wytrawne pączki sycylijskie, pączki brazylijskie z dodatkiem batatów i lekkie pączki hiszpańskie – churrosy.
Przepis na pączki sycylijskie:
1 kg mąki
6 jajek
300-400 ml ciepłego mleka
150 g masła rozpuścić
10 dag drożdży (rozpuścić w mleku)
40 g soli
Do mąki i jajek pokroić 100 g suszonych pomidorów, 200 g pistacji, 100 g parmezanu lub mozzarelli. Wyrobić ciasto i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Uformować dowolnej wielkości kulki i zostawić je do wyrośnięcia. Smażyć w głębokim tłuszczu lub piec w piekarniku.
Pączki brazylijskie
1 kg mąki
400 g piure z batatów (bataty upiec w całości lub uparować, obrać i zemleć)
10 dag drożdży
6 jajek
150 g masła
cukier
300-400 ml ciepłego mleka
Z podanych składników wyrobić ciasto jak w poprzednim przepisie.
Churrosy- hiszpańskie pączki
250 ml wody
1 szkl. mąki
6 jajek
150 g masła
1 łyżeczki cukru z wanilią do posypania
Wodę zagotować z dodatkiem masła, wsypać mąkę. Po ostudzenie wybijać po jednym jajka i wyrobić ciasto ( tak jak na ptysie). Za pomocą szprycy wyciskać ciasto bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz i smażyć.
Fot. i oprac. Elżbieta Czarny